Ugrás a fő tartalomra

Hogyan olvass Bibliát?


                                      
    Nagyon sok fiatal számára problémát jelélenthet az, hogy hogyan is olvasson Bibliát.  Sokan nem tudják, hogy hol is kezdjék az olvasást, másoknak meg egyszerűen nem keltette fel semmi és senki a figyelmét arra, hogy a szent Könyvet olvassa. Számunkra, ifisek számára problémát jelentett a Biblia olvasása. Kiváncsiak voltunk, de mivel sose tudtuk hol is kezdjük, ezért inkább más programot választottunk helyette.
      Szerencsénk volt megismerni Márton Istvánt, aki egy ifis alkalman megmutatott egy "trükköt”, vagy inkább nevezzük módszernek, ami hozzá vezetett minket ahhoz, hogy a Bibliát olvassuk.  Ez egy olyan gyakorlat volt, amit otthon is kipróbáltunk és működött.
     Hogyan is olvassunk Bibliát? Azon a bizonyos ifjusági bibliaórán Pál apostolnak a rómaikakhoz írott levelének 12. részével foglalkoztunk. Közösen elolvastuk az igét, majd István arra kért, hogy magunkban olvassuk újra és a számunkra fontos szavakat mondjuk ki hangosan. Ez nagyon fontos, hiszen sikerül jobban megértenünk a szöveg üzenetét.  Ha otthon, egyedül olvasod az igét, jó ha ezeket a kulcsfontosságú szavakat kiírod egy lapra, és egy jól látható helyre helyezed el. (valaki meg is jegyezte, hogy ő a cigis dobozába fogja tenni, legalább eltakarja a csúnya képeket J).
Ezt követően mindenki kapott két-két lapot és egy újabb alapos olvasás után ki kellett választanunk két, számunkra fontos üzenettel bíró igeverset. Ezt a gyakorlatot többször kell elvégezni, minél több igét kell gyűjteni, sokszor kell gondolni rájuk a nap folyamán és ha kell, akár többször újraolvasni őket. Nagyon fontos megfigyelni, hogy egy adott ige mit jelent számunkra az elolvasása pillanatában és mit fog jelenteni napok, hetek, hónapok vagy akár évek eltelte után (s miért ne, egy életen át?)
      Ezt a gyakorlatot más igerésszel ki lehet próbálni, kedvünk szerint. Ez olyan akárcsak egy recept...egy recept a lélek "gyógyulására". Mindenkinek ajánljuk, hiszen ez egy út ahhoz, hogy az ige üzenete a lelkünk részévé váljon.
  
       Az ifisek által kiválasztott igék:
·            "Senkinek gonoszért gonosszal ne fizessetek. A tesztességra gondotok. legyen minden ember előtt. Ha lehetsége, a mennyire  rajtatok áll, minden emberrel békességben éljetek." Róm. 12, 17-18
·           "És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulás által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata." Róm. 12,2

·            "A szeretet képmutatás nélül való legye. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz." Róm 12, 9

   "Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval gyözd meg." Róm. 12,21


Timi és Mazsola


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Blog indul

Lassan de biztosan alapon elkészült a Kolozsvár-Felsővárosi Református Egyházközség ifjúsági csoport, azaz a Kakasos IFI blogja. Sok szeretettel hívok mindenkit, hogy rendszeresen olvassa, nézze az oldalt, melyet hetente, sőt, alkalom adtával naponta fogok frissíteni.

ifi tábor 2017

2017. július 26 - 29. között Sinfalván került sor az idei Kakasos ifi táborra. Páran a résztvevők közül elmondták, hogy milyen volt nekik. Olvassátok szeretettel. " ...háát nem is tudom mivel kezdjem... ami talán a legjobban tetszett az az volt, hogy rátok Lacival barátként lehetett tekinteni, lehetett viccelődni vagy akár őszintén beszélgetni. Tetszett az, hogy megvolt az a jó hangulat, ami előhozta belőlünk azt, hogy merjünk megszólalni és elmondani amit gondolunk. Teljes egészében egy nagyon jó tábor volt aminek egyetlen problémája a rövidsége volt, és szerencsésnek érzem magam, hogy ott lehettem " Kiki Kiki és "Szomszédnéni" "Az elmúlt napokban egy olyan ifi táborban vehettem részt, amely során rengeteg új élménnyel gazdagodtam. Eddig, ha arra gondoltam, hogy ifi tábor, rögtön a sok bibliaóra és az unalmas beszélgetések jutottak eszembe. Ez a tabor viszont bebizonyította számomra azt, hogy úgy is lehet Istenről beszéln